Cinema Indie

Cinema Independent és aquell que ha estat produït fora dels grans estudis cinematogràfics i, als Estats Units, principalment amb personal no afiliat al sindicat. En general és una producció de baix pressupost d'una productora petita. 

La nova generació de càmeres digitals fa que sigui més fàcil realitzar pel·lícules i, per tant, una popularització en l'actualitat del cinema independent a tot el món.

El cinema dit dependent aconsegueix importants pressupostos de part de societats, de lobbies o d'estats, a canvi dels quals han de respondre a estrictes restriccions de creació, per exemple fer la promoció de productes, de la propaganda política, de vegades fins i tot falsificar els fets. Els més cèlebres són les pel·lícules d'acció que han pogut disposar de material militar molt costós, a canvi del qual tenen del fer un guió incitant a l'odi d'un país enemic.

El cinema independent es defineix doncs per pressuposts menys importants però una major llibertat artística i més risc i per tant d'innovació en la realització, els temes abordats, el to, la tria de la distribució, etc. Per aquestes raons troba dificultats de distribució a les sales de cinema.

Cada any té lloc a Utah, Estats Units, el Festival de Cinema de Sundance, el festival americà de cinema independent. Creat el 1978, és organitzat des de 1985 pel Sundance Institute, una organització no lucrativa creada per Robert Redford.

Millors pel·lícules a la biblioteca: 

  • Reservoir dogs, de Quentin Tarantino.
  • Delitos y faltas, de Woody Allen.
  • Memento, de Christopher Nolan.
  • Una historia verdadera, de David Lynch.
  • Whiplash, de Damien Chazelle.
  • Johnny cogió su fusil, de Dalton Trumbo.
  • Una mujer bajo la influencia, de John Cassavetes.